Składniki:
4-6 matisaów
2 cebule
2-3 buraki
2 marchewki
4 ziemniaki
3-4 ogórki kiszone
2-3 jajka
20-30 dag sera żółtego
średni słoik majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Śledzie moczymy co najmniej 3 godziny w wodzie z dodatkiem leka lub samym mleku.
Marchewki, ziemniaki i buraki gotujemy w łupinach. Osobno gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy.
Śledzie osączamy i kroimy w 1,5 cm kawałki. Wszystkie składniki ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach. W dużej salaterce układamy kolejno warstwy;
- śledzi
- cebuli
- 1/3 majonezu
- ziemniaków
- marchewki
- doprawiając solą i pieprzem
- 1/3 majonezu
- ogórków
- buraków
- doprawiając solą i pieprzem
- sera żółtego
- posypujemy jajkami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz