Składniki:
Biszkopt ciemny:
6 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier , miksować do momentu rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka , miksować . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać . Przelać do formy o wymiarach 21x32cm. Piec 25-30 minut w temp.180*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Biszkopt jasny:
4 jaja
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
Wykonanie:
Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny . Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego.
Poncz:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
czekolada gorzka
czekolada mleczna
3-4 kieliszki wódki
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Kawę zaparzyć w szklance wody , przelać do garnka , dodać połamane czekolady i cukier , podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad , wystudzić . Do wystudzonego dodać wódkę , wymieszać.
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 30%
8 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody.1/2 litra śmietany ubić razem z 2 łyżkami cukru pudru, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część ciemnego biszkoptu, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny. Polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą połową śmietany i wyłożyć na naponczowny biszkopt. Przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania.
Smacznego!
Piękne, takie wysokie :)
OdpowiedzUsuńI wszystkim bardzo smakowało :-)
UsuńAle bogate!! Zabieram do zrobienia... :D
OdpowiedzUsuń