środa, 20 grudnia 2017

Makowiec z galaretką

Kolejną moją propozycją na świąteczny stół jest makowiec z galaretką. To ciasto również pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Ja jednak troszeczkę zmieniłam jego wygląd, ponieważ jabłka podzieliłam na dwie części i do każdej z nich użyłam innej galaretki.









Ciasto makowe:


Składniki:

15 dag margaryny
8 jaj
25 dag cukru pudru
10 dag prawdziwego miodu
3 dag kakao
30 dag maku
1 łyżeczka sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Mak sparzyć i zmielić 2 razy.Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wlać roztopiony miód i wymieszać.Dodać resztę składników i ubitą pianę z białek.Upiec dwa placki w temp.160-180 st. C przez 20-30 min.


Placek biały:
1 szklanka białek
30 dag cukru pudru
6 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
amoniak (na końcu noża)

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem pudrem,dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz ocet i amoniak.Ciasto przelać do takiej samej blaszki co placek makowy i piec 30 min. w temp.160-180 st. C.

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
2 sypkie galaretki

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce.Gotować, bez wody, pod przykryciem, przez 10 min.Dodać 2 galaretki w proszku i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić i letnią masą przekładać placki.

Przełożenie placka:


  1. placek makowy
  2. masa jabłkowa
  3. placek biały 
  4. masa jabłkowa
  5. placek makowy

3 komentarze: