czwartek, 7 stycznia 2016

Straciatella truskawkowa z makiem

Dziś kolejne ciasto tym razem zaczerpnięte tutaj. Fantastycznie wyglądający biszkopt. A to połączenie śmietany z wiórkami czekoladowymi i masą truskawkową, po prostu przepyszne. Polecam.







Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.


Składniki na masę truskawkową:


500 g truskawek ( mogą być mrożone ) + 1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 budyń śmietankowy ( + 1/4 szklanki wody )

Wykonanie:

Do rondelka wlać ok 1/3 szklanki wody, dodać truskawki i cukier, pogotować kilka minut, rozdrobnić blenderem. Dodać suchą galaretkę, nadal podgrzewając, połączyć z masą. Proszek budyniowy rozmieszać z około 1/4 szklanki wody, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, przestudzić.
Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.


Składniki na masę straciatella:

300 g śmietany 30 - 36%
3 łyżki cukru pudru
80 g startej na tarce czekolady ( gorzka lub mleczna )
1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietanowej. Masę straciatella wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim biszkoptem.

Dodatkowo:

dowolna polewa czekoladowa
posiekane migdały

Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz