środa, 11 marca 2015

Bakaliowa sonata

Bardzo pyszne i aromatyczne ciast dla dorosłych. Przepis podpatrzony tutaj. Zachęcam do wypróbowania.









Składniki na ciasto orzechowe:

300 g zmielonych orzechów włoskich
5 jajek
110 g cukru
40 g bułki tartej
1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:


Orzechy wymieszać z kawą, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mieszankę suchych składników i zmiksować do połączenia. Wylać do blaszki ( 40x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st. C. Wystudzić.


Składniki na ciasto kokosowe:


300 g wiórek kokosowych
5 białek
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać kokos, wymieszany z mąką ziemniaczaną, zmiksować. Upiec w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, w 170 st. C około 30 minut. Wystudzić.


Składniki na masę bakaliową:


100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych orzechów laskowych
100 g posiekanych migdałów
100 g suszonej żurawiny
100 g wiórek kokosowych
100 g rodzynek
1 szklanka rumu
1,5 puszki masy krówkowej
200 g miękkiego masła

Wykonanie;

Wszystkie bakalie połączyć razem w misce i zalać rumem, mieszać co jakiś czas, by równomiernie przeszły alkoholem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia masło zmiksować z masą krówkową, dodać bakalie. Masę wyłożyć na orzechowy spód, przykryć blatem kokosowym.


Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2/3 szklanki śmietany kremówki ( 30 - 36 % )
50 g posiekanych migdałów

Wykonanie:

Przygotować polewę. Czekolady rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polać polewą wierzch ciasta, posypać migdałami.





Smacznego!

3 komentarze: