czwartek, 9 stycznia 2014

Kluski śląskie z gulaszem

Minął już okres świąt i powoli wracam do codzienności. Za oknem wciąż jakby wiosna i przyjemny wiatr rozwiewa włosy, aż się chce spacerować. Niestety najpierw domowe obowiązki i na obiad kluski śląskie z sosem pieczarkowo-paprykowym.







Składniki:

ok. 2 kilogramy ziemniaków
2 jajka
mąka ziemniaczana
sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ja jednak wolę przemielić w maszynce do mięsa. Przeciśnięte ziemniaki uciskamy w misce i 1/4 wyjmujemy na wierzch, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy jajka. Całość zagniatamy. Z wyrobionego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w słonej wodzie. Ja po wypłynięciu na wierzch gotuję ok.2 minuty po czym wyjmuję jedna i sprawdzam, jeżeli kluska w środku nie jest mączasta, wyjmuję pozostałe i podaję z sosem.


Sos:

80 dag mięsa gulaszowego
25 dag pieczarek
1 papryka
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1-2 łyżki mąki
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Mięso kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle. Podsmażone podlewamy wrzącą woda i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę, oraz rozdrobnione pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy, aż wszystko będzie miękkie, a sos nabierze odpowiedniej gęstości. Podajemy z kluskami śląskimi.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz