Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Dodatek powideł śliwkowych przełamuje smak i nadaje lekki kwaskowy posmak.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:
Składniki na biszkopt:
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki maki
1/4 szklanki kakao
Wykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 22x 32 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 25 minut. Wystudzić.
Do nasączenia:
150 ml zaparzonej, posłodzonej kawy rozpuszczalnej
3 łyżki rumu
Wykonanie:
Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić, dodać rum, wymieszać. Nasączyć biszkopt.
Składniki na masę z Nutellą:
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki kremówki
3 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru pudru
5-6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wystudzić. Mascarpone ubić z kremówką, pod koniec dodając cukier puder. Na koniec dodać kakao, Nutellę rozpuszczoną żelatynę, zmiksować do połączenia składników.
Dodatkowo:
ok 24 herbatniki
150 g powideł śliwkowych
Wykonanie:
Masę z Nutellą wyłożyć na naponczowany biszkopt, wyrównać, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie posmarować je powidłami i przykryć drugą warstwą herbatników.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 - 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
Dodatkowo:
50 g startej czekolady
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, posypać kakao i starta czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wygląda tak smacznie, że zaraz chyba zjem monitor :P
OdpowiedzUsuńteż robiłam to ciasto w zeszłym miesiącu , jest bardzo smaczne, polecam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńNie raz i nie dwa zabierałam się do pieczenia kubanki. I chyba tym razem zostałam do niej przekonana :)
OdpowiedzUsuńPowidła śliwkowe chyba zawsze się sprawdzają, są najlepsze! :)