Podpatrzone tutaj.
Biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, po czym dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do "suchego patyczka". Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki.
Poncz:
1/2 szklanki wody z sokiem z 1/3 cytryny
1 kopiasta łyżeczka cukru
Wykonanie:
Składniki ponczu mieszamy, a następnie dość obficie nasączamy ciasto.
Krem kakaowy:
400 gramów śmietany kremówki
2 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Do schłodzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Krem od razu wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Galaretka wiśniowa:
2 paczuszki galaretki wiśniowej
0.75 litra gorącej wody
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.
Masa śmietanowa:
400 gramów śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą śmietanową, wsypujemy cukiereczki, mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy ją na zastygniętą galaretkę wiśniową, wyrównujemy powierzchnię (łopatką lub przy użyciu skrobki cukierniczej). Odstawiamy do lodówki.
Warstwa niebieska:
2 paczki galaretki turkusowej (Wodzisław)
1 litr gorącej wody
Wykonanie:
Dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy je na zastygnięty krem śmietanowy i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!
fajny ten cudaczek :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne, takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń