Ciasto:
6 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 kg mąki
2-3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
letnia woda
salami
oliwki czarne lub zielone
czerwona papryka pokrojona na małe kawałki
tarty ser mozzarella
kilka suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki
1/2 puszki krojonych pomidorów
zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn wg. uznania
Wykonanie:
Rozetrzyj drożdże z cukrem i małą ilością letniej wody. Gdy nie będzie grudek, dolej więcej wody, dosyp maki dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być tak gęste jak na placek drożdżowy. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotuj blachę, posmaruj ja oliwą. Ciasto powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyłóż ciasto na blachę rozprowadź na całej powierzchni na grubość około 0,5 cm. Posmaruj pokrojonymi pomidorami ułóż na wierzchu wędlinę, paprykę, oliwki i suszone pomidory, posyp ziołami i tartym serem. Piecz w piekarniku z termoobiegiem ok 20 minut w temp. 180-200 st. C z włączonymi grzałkami: góra i dół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz