Tak mnie jakoś naszła ochota na pizzę, a że za kupną pizzą nie przepadam więc zrobiłam własną. Tym razem padło na szynkę i tuńczyka, który od jakiegoś czasu okupował moją szafkę. Wyszła pyszna i znikła nim się obejrzałam.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
10 dag drożdży
Składniki sosu:
300 g świeżej mozzarelli
180 g tuńczyka z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
240 g pomidorów krojonych z puszki
100 g szynki
przyprawa do pizzy
bazylia
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i w centrum wlać oliwę, dodać sol i drożdże wcześniej rozpuszczone w małej ilości wody. Połączyć to wszystko z mąką, dodając troszkę cieplej wody i wyrabiać ciasto dopóki masa nie stanie się elastyczna.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiać na stolnicy posypanej mąką.
Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować okrągły kształt pizzy. Ugnieść, wyrabiać i i rozwałkować. Ciasto powinno być dosyć cienkie. Następnie ciasto wyłożyć na blaszce i posmarować krojonymi pomidorami, zostawiając wolna krawędź ok. 1 cm. Posypać startą mozzarellą oraz pokrojoną szynką i rozdrobnionym tuńczykiem. Polać oliwa z oliwek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni . Piec 15-20 minut. Udekorować bazylią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz