Strony

niedziela, 1 marca 2015

Ciasto z kiwi bez pieczenia

Po długiej nieobecności, dziś proponuję ciasto z dodatkiem kiwi. To doskonały zastrzyk witaminy C, która jest nam bardzo potrzebna w czasie nadchodzącej wiosny. Ciasto znalezione tutaj. Polecam jest pyszne.






Składniki:

2 opakowania po 240 g herbatników maślanych
12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi
2 galaretki agrestowe (+600 ml wody)

Masa budyniowa:

650 ml mleka
8 łyżek cukru
3 duże żółtka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.
Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).
W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

Smacznego!


2 komentarze: