Dziś kolejny przepis z udziałem ogórków. Sałatka mi bardzo smakuje. Dla osób, które lubią łagodniejsze sałatki można dodać mniej octu.
Składniki:
2 kg ogórków średnich z łupinami
1\2 kg cebuli
1 kg buraczków
Wykonanie:
Buraczki ugotować z łupinami, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki poszatkować, cebulę pokroić i wraz z ogórkami zasolić nie odlewać wody.
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
6 ziaren ziela angielskiego
3 4 liście laurowe
Wykonanie:
Na gotującą zalewę wrzucić zasolone warzywa, chwilę pogotować. Następnie dodać buraczki, wymieszać. Całość jeszcze chwilę pogotować i gorące wkładać do słoików. Nie gotować!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz