Składniki:
2 duże paczki krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
25 dag masła
1/2 litra śmietany 30 %
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka masy krówkowej o smaku kawowym
Wykonanie:
Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Dla przyśpieszenia można użyć gotowej masy krówkowej, u mnie o smaku kawowym. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Ciągle mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z dodatkiem cukru, ja dodałam 1 łyżkę) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana
Wierzch posypać płatkami migdałowymi
Smacznego!
Uwielbiam takie kremiaste ciacha, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń