Ciasto:
1 1/3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki stopionej margaryny
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować ciasto, odstawić do odpoczęcia, a następnie usmażyć cienkie placki.
Farsz:
30 dag mięsa mielonego
15 dag pieczarek
2-3 pomidory bez skórki
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 łyżki oleju
ostra papryka
sól
pieprz
Wykonanie:
Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso, dodać grzyby i cebulę. Pomidory drobno pokroić i dodać do mięsa. Kukurydzę osączyć i wymieszać z farszem, doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
Sos:
10 dag sera żółtego
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Cebulę pokroić i zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć mąką i zasmażyć, podlać rosołem i mlekiem. Część sera zetrzeć i dodać do sosu. Naleśniki posmarować farszem, złożyć. Ułożyć na blaszce, polać sosem i zapiec. Na końcu posypać resztą sera i natką.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń