Ten przepis podpatrzyłam w książeczce z przepisami na pizzę. I tak jak zapewniała właścicielka przepisu, jej smaku nie da się opisać. Trzeba po prostu jej spróbować.
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
180 ml. wody
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, ciepłą wodą, solą i cukrem. Wlewamy olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut.
Farsz:
1 duży pomidor
8 plastrów wędzonego boczku
6 - 7 pieczarek
olej
15 dag żółtego sera
sól
pieprz
bazylia
180 ml śmietanki 30 %
cebula
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pieczarki kroimy i podsmażamy. Cebulę i czosnek siekamy i smażymy. Dodajemy śmietankę i bazylię, doprawiamy. gotujemy, mieszając ok. 7 min, aż sos będzie gęsty. Ciasto rozkładamy na blaszce 40 x 40 i pieczemy 5 min w 200 °C . Smarujemy sosem, układamy boczek, pieczarki i plastry pomidora. posypujemy bazylią. Pieczemy 10 min. Posypujemy serem, pieczemy 5 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz