Ciasto orzechowe:
5 jajek
1/2 szklanki cukru kryształu
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
1 płaska łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, i ciągle ubijając dodać żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie wymieszać. Upiec.
Ciasto kakaowe:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Ciasto kakaowe wykonać w ten sam sposób co ciasto orzechowe. Upiec w tej samej formie co ciasto pierwsze.
Oba ciasta przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.
Masa I:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
1/2 szklanki krojonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mleko cukier, kakao zagotować, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać wystudzone mleko, wsypywać mleko w proszku, dodać orzechy.
Masa II:
1,5 kostki masła
4 duże łyżki nutelli
2 łyżki spirytusu
Wykonanie:
Margarynę utrzeć i połączyć z nutellą. Zaostrzyć spirytusem.
Masa III:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 kostka masła
1 mały jogurt owocowy ( jogobella )
Wykonanie:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo, na gotujące mleko, i pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć dodając budyń i na końcu jogurt.
Dodatkowo:
2 sztuki wafla
Przełożenie ciasta:
- wafel
- masa I
- ciasto orzechowe
- masa II
- ciasto kakaowe
- masa III
- ciasto orzechowe
- masa II
- ciasto kakaowe
- masa I
- wafel
- polewa
Uwielbiam to ciasto;)
OdpowiedzUsuńJa również :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie . Muszę sie przyznać, że ciasta nie znałam , ale na pewno wypróbuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda :)
OdpowiedzUsuńJeju, ile pysznych warstw:)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie. Czy ciasto piekła Pani w takiej standardowej blaszce na ciasta, dużej czy raczej w takiej mniejszej?? Bo zastanawiam się czy to ciasto orzechowe czy kakaowe bez problemu da się przeciąć na 2 blaty. Jeśli pamięta Pani w jakiej blaszce piekła to prosiłabym o wymiary.
OdpowiedzUsuńA tak ogólnie to ciacho wygląda pysznie, gratuluje wypieku :)
Ciasto piekłam w prostokątnej tortownicy o wymiarach 35 na 25 cm.
Usuńa jogurt jogobella to o jakim smaku ?
OdpowiedzUsuńSmak joguru dowolny, a najlepiej taki jaki lubimy najbardziej :-)
Usuń