To ciasto jest pracochłonne, ale warte takiego poświęcenia. Jest wprost przepyszne, oczywiście dla tych , którzy lubią owoce. Ja i moi najbliżsi wprost za nimi przepadam. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości, to do dzieła.
Biszkopt ciemny:
8 jaj
1 1/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać, Upiec. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
Wykonanie:
Biszkopt jasny wykonać w ten sam sposób co biszkopt ciemny. Upiec.
Wkładka kokosowa:
6 białek
20 dag cukru
20 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto kokosowe wykonać w ten sam sposób co pozostałe biszkopty. Upiec.
Masa karpatkowa:
1 gotowy krem do karpatki
3 kostki masła ( bez oleju )
sok z 1/2 cytryny
kieliszek wódki lub spirytusu
Wykonanie:
Krem do karpatki przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie utrzeć z masłem i sokiem z cytryny. Na końcu dodać spirytus.
Masa wiśniowa:
1 opakowanie wiśni 1 litr ( mrożone, z kompotu lub w syropie ). Wiśnie zalewamy 1 litrem wody, zagotowujemy i dodajemy cukier i szczyptę cynamonu. Rozpuszczamy w tym 3 galaretki wiśniowe.
Masa jabłkowa:
4-5 jabłek
0,75 litra wody
2 galaretki zielone
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretki a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i pozostawiamy aż zaczną tężeć.
Przełożenie ciasta:
Placek ciemny smarujemy cienko kremem i gdy wiśnie zaczną dobrze tężeć wykładamy je na krem. Przykładamy ciastem kokosowym, następnie smarujemy masą karpatkową i przykładamy jasnym biszkoptem posmarowanym gotową masą krówkową. Biszkopt jasny przykładamy na kokosowy, masą krówkową do masy karpatkowej i lekko dociskamy. Biszkopt jasny smarujemy resztą masy i wykładamy tężejąca masę jabłkową. Przykładamy plackiem ciemnym. Dekorujemy.
Smacznego!
rewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńImponujące :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
o jejku, ile warstw!
OdpowiedzUsuńale śliczny ! Na najbliższe urodziny siostry chyba go zrobię :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam ciasta...te zrobię na najbliższe świeta bo nie mogę się oprzeć;)))
OdpowiedzUsuńZachęcam, jest przepyszne chociaż trochę trudne, a to za sprawą galaretek.
UsuńAle życzę powodzenia ;-)
Moga byc inne owoce
OdpowiedzUsuńOwoce mogą być dowolne, takie jakie lubimy :)
UsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńTo ciasto było pieczone na prostokątnej tortownicy, ale można upiec na średniej wielkości blaszce np 21x32 :)
Usuń