Strony

wtorek, 8 października 2013

Ciasto tortowe

To ciasto jest pracochłonne, ale warte takiego poświęcenia. Jest wprost przepyszne, oczywiście dla tych , którzy lubią owoce. Ja i moi najbliżsi wprost za nimi przepadam. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości, to do dzieła.





Biszkopt ciemny:

8 jaj
1 1/4 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać, Upiec. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.

 Biszkopt jasny:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki

Wykonanie:

Biszkopt jasny wykonać w ten sam sposób co biszkopt ciemny. Upiec.


Wkładka kokosowa:

6 białek
20 dag cukru
20 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto kokosowe wykonać w ten sam sposób co pozostałe biszkopty. Upiec.


Masa karpatkowa:

1 gotowy krem do karpatki
3 kostki masła ( bez oleju )
sok z 1/2 cytryny
kieliszek wódki lub spirytusu

Wykonanie:

Krem do karpatki przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie utrzeć z masłem i sokiem z cytryny. Na końcu dodać spirytus.


Masa wiśniowa:

1 opakowanie wiśni 1 litr ( mrożone, z kompotu lub w syropie ). Wiśnie zalewamy 1 litrem wody, zagotowujemy i dodajemy cukier i szczyptę cynamonu. Rozpuszczamy w tym 3 galaretki wiśniowe.

Masa jabłkowa:

4-5 jabłek
0,75 litra wody
2 galaretki zielone

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretki a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i pozostawiamy aż zaczną tężeć.


Przełożenie ciasta:

Placek ciemny smarujemy cienko kremem i gdy wiśnie zaczną dobrze tężeć wykładamy je na krem. Przykładamy ciastem kokosowym, następnie smarujemy masą karpatkową i przykładamy jasnym biszkoptem posmarowanym gotową masą krówkową. Biszkopt jasny przykładamy na kokosowy, masą krówkową do masy karpatkowej i lekko dociskamy. Biszkopt jasny smarujemy resztą masy i wykładamy tężejąca masę jabłkową. Przykładamy plackiem ciemnym. Dekorujemy.

Smacznego!



Krówkowe Wariacje

12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie:)
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie:)
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale śliczny ! Na najbliższe urodziny siostry chyba go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta...te zrobię na najbliższe świeta bo nie mogę się oprzeć;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest przepyszne chociaż trochę trudne, a to za sprawą galaretek.
      Ale życzę powodzenia ;-)

      Usuń
  5. Moga byc inne owoce

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto było pieczone na prostokątnej tortownicy, ale można upiec na średniej wielkości blaszce np 21x32 :)

      Usuń