Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
ok. 1,5 szklanki wody
2 jajka
sól
olej do smażenia
Farsz:
60 dag pieczarek
2 duże pory
7 łyżek oleju
ząbki czosnku
35 dag sera żółtego
sól
pieprz
suszony tymianek
SPOSÓB WYKONANIA
Mąkę zmiksuj na ciasto z mlekiem, wodą, jajkami i odrobiną soli. Odstaw na 30 min.
Usmaż 8-9 cienkich naleśników.
Pieczarki i oczyszczone pory pokrój w plasterki. Usmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzyj na tarce. Naleśniki przełóż farszem i startym serem. Ostatni naleśnik powinien być posypany serem. Tort przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Smacznego!
Lubię takie torciki, w jednej z sieci restauracji serwują takie torciki, tylko z marchewką i szpinakiem, z pieczarkami to mega pomysł! Dziękuję za dodanie do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńtort na słono, ciekawe :D wypróbuje bo lubie dania z pieczarkami :D
OdpowiedzUsuń