Ciasto makowe
Składniki:
15 dag margaryny8 jaj
20 dag cukru pudru
10 dag miodu płynnego
1 łyżeczka (mała) kakao
30 dag maku
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodając po jednym żółtku , miód , mąkę , sodę oraz sparzony i zmielony mak . Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek . Upiec dwa placki.
Placek biały
Składniki:1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem , dodając mąkę pszenna , mąkę ziemniaczana wymieszać z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.
Masa jabłkowa
Składniki:1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła
Wykonanie
jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . masło rozgrzać dodać jabłka . Poddusić pod przykryciem , dodać suche galaretki , dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia .
Krem
Składniki:6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki zienmiaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki masła
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Ciasto makowe - krem - placek biały - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.
Bardzo podoba mi się taka wersja makowca, odmiana zawsze mile widziana :)
OdpowiedzUsuń