Na pewno nie raz głowiłaś się jakie ciasto przygotować aby oczarować zaproszonych gości. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgam po wcześniej sprawdzony przepis. Takim pysznym i wyjątkowym, jest ciasto na szczególne okazje. Połączenie ciasta kokosowego z kremem kakaowym i orzechowym, na lekkim cieście biszkoptowym przykryte pierzynką z bitej śmietany. Całość komponuje się doskonale. Nadając ciastu niepowtarzalny i nie zapomniany smak. Łagodnie podniebienie pobudzając nasze kubki smakowe.
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodać cukier i po jednym żółtku. Na koniec wsypać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 30-35 minut
Ciasto kokosowe:
5 białek
20 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, dodać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do formy takiej samej wielkości w jakiej piekliśmy biszkopt i upiec na złoty kolor, w temp 180°C
Krem budyniowy:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki
1 szklanka cukru pudru
50 dag masła
15 dag orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady
1-2 łyżki kakao
Wykonanie:
Z mleka odlać szklankę i rozrobić w nim budynie oraz mąkę. pozostałe mleko zagotować, ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Masło z cukrem utrzeć do białości, dodając po łyżce wystudzony budyń, i tak przygotowany krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i pokrojoną czekoladę a do drugiej orzechy.
Dodatkowo:
1/2 litra mleka
2 opakowania Śnieżki
1 małe opakowanie żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Do mleka dodać Śnieżki i ubić na sztywno, na koniec ubijania rozpuszczona żelatynę.
Na biszkopcie rozsmarować krem czekoladowy, położyć placek kokosowy i posmarować go kremem orzechowym. Na koniec rozsmarować bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz