Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku
Wykonanie:
Wszystko razem wyrobić , rozwałkować i upiec 2 placki.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek utrzeć na tarce i rozgotować z 2 łyżkami wody 1 łyżką cukru i wanilią
Masa orzechowa:
20 dag orzechów zmielonych zalać szklanką wrzącego mleka.
30 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru dodając wystudzone orzechy.
Placki kruche przełożyć jabłkami na wierzch wyłożyć masę orzechową, ciasto polać polewą
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzącej wody
Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku wszystkie składniki, gdy przestygnie polać ciasto.
Najlepiej jak gotowe ciasto poleży dzień lub dwa znacznie ułatwi to krojenie.
jaki wymiar blaszki robi się te ciasto?
OdpowiedzUsuńJa robiłam na 32x21, ale można na mniejszej.
UsuńRzeczywiście niebo w gębie
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ja do goracych jablek dodaje rozpuszczony w 1/2szkl.mlela budyn super smak
OdpowiedzUsuńBardzo się udał. Pyszny smak dzieciństwa z lat 80. Dobry przepis, dziękuję.....
OdpowiedzUsuń