ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
wykonanie:
Z podanych składników zarabiamy ciasto i wkładamy do woreczka żeby nie wyschło, w tym czasie przygotowujemy farsz. Do farszu potrzebowałam:
farsz:
1 kg ziemniaków
1/2 kg białego sera
2 średnie cebule
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz czarny
wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w słonej wodzie, odcedzić i dokładnie pognieść. Pozostawić do wystygnięcia. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem masła. Ziemniaki połączyć z serem dodać usmażoną cebulkę (ja smażę na brązowo wtedy jest bardziej aromatyczna) i przyprawić colą oraz pieprzami do smaku.
Przygotowane ciasto wyciągnąć z woreczka i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,(pamiętając aby ciasto nie było za grube). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kułka, nakładać łyżeczką farsz i sklejać brzegi. ja jeszcze sklejony brzeg zawijam w lewą stronę i powstają falbanki. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej słonej wody, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem oraz cebulką. można również podsmażyć na rumiano. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz