czwartek, 18 czerwca 2015

Biszkopt z serkiem mascarpone i chałwą

Dziś proponuję Wam pyszne ciast o serkiem mascarpone i chałwą. Efektowne ciasto, nadaje się również jako tort. Gorąco polecam.





Składniki:

6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Prostokątną foremkę 21x32 cm (zmierzony spód foremki) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec zebrać ciasto z samego dna miski i delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 35 - 40 minut. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.


Masa chałwowa:

50 dag serka mascarpone
60 dag śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
50 dag chałwy o smaku waniliowym
2-3 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Chałwę rozdrobnić widelcem. Serek mascarpone przemieszać łyżką (można też przez chwilę zmiksować mikserem na małych obrotach). Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec ubijania   dodać serek. Na koniec dodać rozdrobnioną chałwę, oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Wymieszać.


Masa śmietanowa:

50 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki żelatyny


Wykonanie;

Śmietanę ubić z cukrami, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.

Przełożenie ciasta:

  1. biszkopt
  2. masa chałwowa
  3. biszkopt
  4. masa śmietanowa
  5. wierzch można posypać czekoladą lub kakao
Smacznego!

3 komentarze:

  1. O kurcze. To musi być dobre ciacho... No wszystko co jest z tym niestety kalorycznym serkiem jest takie dobre! Smutne ale prawdziwe ! :(
    W wolnej chwili zapraszam oczywiście do siebie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten biszkopcik musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam podobne smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń