czwartek, 16 kwietnia 2015

Cygański makowiec z galaretką

Kochani z braku czasu nie zdążyłam dodać makowca, który gościł na tegorocznym świątecznym stole. Ciasto bardzo pyszne jak równiż bardzo ładnie się prezentujące.







Ciasto:

15 dag margaryny
8 jajek
25 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
10 dag miodu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag maku

Wykonanie:

Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku oraz miód, mak, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do dobrze utartej
masy dodać ubite białka i wszystko delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy 32x21, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny.

Masa budyniowa:

40 dag masła
30 dag cukru
opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 litra mleka

Wykonanie:

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Masło dobrze utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając dokładnie połączyć z wystudzonym budyniem.

Dodatkowo:

2 zielone galaretki ( u mnie szafirowe)
2 paczki podłużnych biszkoptów
polewa czekoladowa

Wykonanie:

Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Upieczone i wystudzone ciasto ;przekroić na 2 blaty. Pierwszą część ciasta posmarować połową masy. Następnie ułożyć paski biszkoptów i w wolne miejsca zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować na niej pozostała masę i położyć drugi blat ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, moje dzieciaki ucieszyłyby się na takie ciacho. Chyba będę musiała przygotować coś podobnego, dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam podobny "mazurek cygański" polecam tamten krem, obłędnie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń