poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Śmietanowiec z galaretkami

Moja córka bardzo chciała kolorowe ciasto, które zobaczyła w cukierni. Wspólnymi siłami zrobiłyśmy podobne. Bardzo jej smakowało.








Składniki na biszkopt:


4 jaja
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Ciągle ubijając dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do ubitej masy jajecznej. Ciast wylać do wyścielonej papierem do pieczenia 23x28 i upiec.



Warstwa śmietanowa:

4 śnieżki
900 ml zimnego mleka
8 łyżeczek żelatyny
3 różnokolorowe galaretki

Wykonanie:

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody i pozostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić do spęcznienia, a następnie podgrzewać, aby żelatyna się rozpuściła. Resztę mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić na sztywno. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Do ubitej śmietany wmieszać pokrojone galaretki, a następnie wyłożyć na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.

Dodatkowo:

2 galaretki jednakowego koloru rozpuścić w 3 szklankach wody

Tężejącą galaretkę wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową.


5 komentarzy:

  1. Ciasto bardzo kusi ;) Czy można zastąpić czymś śnieżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej zamiast śnieżki można użyć samej śmietany 30%lub połączyć z serkiem mascarpone. Jest kremowy i doskonale zastąpi śnieżkę :-)

      Usuń
    2. Ja bym użyła 75 dag serka i 375 ml śmietany kremówki. A boki blaszki przedłużam tekturą owiniętą folią spożywczą.

      Usuń
  2. Chciałbym zrobić w formie 24x24. Ile serka mascarpone zamiast tych śnieżek mogłabym dodać?

    OdpowiedzUsuń