niedziela, 13 stycznia 2013

Ciasto: NIEBO W GĘBIE

Dziś oferuję Ci wspaniały przepis na ciasto kruche z nadzieniem jabłkowym oraz kremem orzechowym. Dwa kruche placki prze łożone masą jabłkową to już jest wspaniały deser, a do tego jeszcze krem orzechowy oraz polewa czekoladowa doskonale komponuje się z całością. Kto spróbuje chociaż jeden kawałek, nie może się powstrzymać przed sięgnięciem po następny.








Ciasto:

     30 dag mąki
     20 dag margaryny
     3 żółtka
     1/2 szklanki cukru
     2 łyżeczki proszku
Wykonanie:
Wszystko razem wyrobić , rozwałkować i upiec 2 placki.


Masa jabłkowa:

    1,5 kg jabłek utrzeć na tarce i rozgotować z 2 łyżkami wody 1 łyżką cukru i wanilią


Masa orzechowa:
   20 dag orzechów zmielonych zalać szklanką wrzącego mleka. 

   30 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru dodając wystudzone orzechy.

Placki kruche przełożyć jabłkami na wierzch wyłożyć masę orzechową, ciasto polać polewą

Polewa:
 
   1/2 kostki margaryny
   1 szklanka cukru pudru
   2 łyżki kakao
   2 łyżki wrzącej wody
Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku wszystkie składniki, gdy przestygnie polać ciasto.

Najlepiej jak gotowe ciasto poleży dzień lub dwa  znacznie ułatwi to krojenie.

5 komentarzy:

  1. jaki wymiar blaszki robi się te ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto ja do goracych jablek dodaje rozpuszczony w 1/2szkl.mlela budyn super smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się udał. Pyszny smak dzieciństwa z lat 80. Dobry przepis, dziękuję.....

    OdpowiedzUsuń