Biszkopt orzechowy:
7 jajek200 g cukru kryształu
200 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy razem z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z orzechami, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Ubite ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zimny biszkopt kroimy na dwa placki.
Składniki na wkładkę serową:
1/2 kg sera
5 jajek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy
1/2 kg sera
5 jajek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielamy od żółtek. Stopniowo oddajemy po jednym żółtku oraz po łyżce sera, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je delikatnie łyżką z masą serową. Serowiec wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170-180 C.
Składniki na masę ajerkoniakową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy1/3 szklanki ajerkoniaku
4 łyżki cukru
1 kostka masła
Wykonanie:
Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Kostkę masła ucieramy, dodając powoli zimny budyń. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak.
Składniki na masę śmietanowo-kawową:
250 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka suchej kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Żelatynę wraz z kawą rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Zimną śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli wlewamy płynną żelatynę z kawą.
Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa
1 mała puszka owoców koktajlowych (u mnie brzoskwiń)
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem w 1/2 l wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce z puszki odcedzamy.
Przełożenie ciasta:
Smacznego!
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy1/3 szklanki ajerkoniaku
4 łyżki cukru
1 kostka masła
Wykonanie:
Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Kostkę masła ucieramy, dodając powoli zimny budyń. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak.
Składniki na masę śmietanowo-kawową:
250 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka suchej kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Żelatynę wraz z kawą rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Zimną śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli wlewamy płynną żelatynę z kawą.
Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa
1 mała puszka owoców koktajlowych (u mnie brzoskwiń)
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem w 1/2 l wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Owoce z puszki odcedzamy.
Przełożenie ciasta:
- biszkopt orzechowy
- 1/2 masy
- wciskamy owoce z puszki
- galaretka
- wkładka serowa
- 1/2 masy
- biszkopt orzechowy
- masa śmietanowo-kawowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz