Strony

piątek, 24 lutego 2017

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i wkładką serową

  • Jakiś czas temu piekłam pyszne ciasto, ale jakoś nie miałam weny aby go dodać. Przepis zaczerpnięty tutaj




  • Biszkopt:

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki
    1/2 gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wykonanie:

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy 21x323 wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st C

    Wkładka serowa:


    500 g twarogu
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 kostki masła
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    1 garść drobno pokrojonych  kandyzowanych ananasów

    Wykonanie:

    Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem, na koniec wmieszać ubite na sztywno białka oraz obtoczone w mące ananasy. Wylać do blachy (w której wcześniej piekliśmy biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180 st. C. Wystudzić.

    Krem:


    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    sok z 1/2 cytryny

    Wykonanie:

    Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny.


    Dodatkowo:

    1 puszka brzoskwiń
    4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

    Przełożenie ciasta:


    Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa. Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa.
    Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą.

  • Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis przy okazji zapraszam na blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne wysokie ciacho. Chciałabym aby takie mi kiedyś wyszło.

    OdpowiedzUsuń