-
- Jakiś czas temu piekłam pyszne ciasto, ale jakoś nie miałam weny aby go dodać. Przepis zaczerpnięty tutaj
-
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki
1/2 gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy 21x323 wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 st C
Wkładka serowa:
500 g twarogu
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
4 jajka- 1 garść drobno pokrojonych kandyzowanych ananasów
- Wykonanie:
Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem, na koniec wmieszać ubite na sztywno białka oraz obtoczone w mące ananasy. Wylać do blachy (w której wcześniej piekliśmy biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180 st. C. Wystudzić.
Krem:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
Przełożenie ciasta:
Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa. Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą. -
- Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis przy okazji zapraszam na blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle fajne wysokie ciacho. Chciałabym aby takie mi kiedyś wyszło.
OdpowiedzUsuń