Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, wlać wodę i zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić aby odpoczęło.
Farsz:
1 nieduża główka kapusty
1/2 kg podrobów wieprzowych
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i ugotować, a następnie odcisnąć I pokroić. Podroby również ugotować w wodzie z dodatkiem soli, gdy przestygnie zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Składniki farszu razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykroić odpowiedniej wielkości kółka, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej słonej wody, mieszając aby nam się nie przykleiły do dna. Gdy wypłyną gotować jeszcze 1-2 minutki. Wyjmować łyżką cedzakową, a następnie przelać zimną wodą. Podawać okraszone cebulką.
Smacznego !
Smacznego !
Pięknie wyglądają. Ja zawsze robiłam ruskie albo z mięsem, czasem z kapustą i grzybami, ale z podrobami mi się chyba jeszcze nie zdarzyło :)
OdpowiedzUsuńA szkoda bo naprawdę są bardzo smaczne ;)
Usuńa można zapytać jakich podrobów pani użyła?
OdpowiedzUsuńJa użyłam płucek, ale można użyć takich jakie lubimy :)
Usuńmoje ulubione pierogi to ruskie , ale takich też chyba spróbuję niebawem na obiad :D
OdpowiedzUsuń