Składniki:
50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn
3 dag świeżych drożdży
190 ml mleka
2 jajka
10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn
1 cukier waniliowy
5 dag masła
1 opakowanie marmolady
Lukier:
sok z 1 cytryny
około 2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Zaczyn:
Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu). Ciasto rozciągam na grubość około 2 cm i wycinam szklanką kółka. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę, nadziewam szprycą i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy.
Lukier:
Sok z cytryny energicznie mieszamy z cukrem pudrem. aż będzie gładka masa.
Smacznego!
Właśnie szukałem przepisu na zdrowe pączki! Normalne pączki są zdecydowanie są za tłuste a te wyglądają na dietetyczne oraz bardzo smaczne. Ale żeby były bardziej zdrowe może zamieniłbym lukier na gorzką czekoladę, myślisz że byłyby to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńDodatek do pączków to rzecz własnego gustu i na pewno będą smakować wybornie :)
Usuńtrochę za dużo lukru ale ogólnie ciekawy przepisik:)
OdpowiedzUsuń