Składniki:
200 g mąki pszennej
100 masła
200 ml wody
4 jajka
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
duża szczypta cynamonu
olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrem. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wtedy dosyp mąkę, cynamon, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy ciasto nieco przestygnie, wbijaj do niego pojedynczo jajka, całość wymieszaj na gładką masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdka”.
W garnku rozgrzej olej, ze szprycy wyciskaj okręgi na papier do pieczenia. Wkładaj papierki pączkiem do dołu, po chwili wyciągnij papierki. Smaż na złoty kolor ok. 3-4 minut.
Odsącz nadmiar tłuszczu, kładąc churros na papierowym ręczniku.
Hiszpańskie pączki churros podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
trochę jak oponki ale bez sera :)
OdpowiedzUsuńWszystko przez to że nie miałam mocnego rękawa cukierniczego, ale smak o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuńWszystko przez to że nie miałam mocnego rękawa cukierniczego, ale smak o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuń