Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę truskawkową:
500 g truskawek ( mogą być mrożone ) + 1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 budyń śmietankowy ( + 1/4 szklanki wody )
Wykonanie:
Do rondelka wlać ok 1/3 szklanki wody, dodać truskawki i cukier, pogotować kilka minut, rozdrobnić blenderem. Dodać suchą galaretkę, nadal podgrzewając, połączyć z masą. Proszek budyniowy rozmieszać z około 1/4 szklanki wody, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, przestudzić.
Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.
Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.
Składniki na masę straciatella:
300 g śmietany 30 - 36%
3 łyżki cukru pudru
80 g startej na tarce czekolady ( gorzka lub mleczna )
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
300 g śmietany 30 - 36%
3 łyżki cukru pudru
80 g startej na tarce czekolady ( gorzka lub mleczna )
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy śmietanowej. Masę straciatella wyłożyć na masę truskawkową, przykryć drugim biszkoptem.
Dodatkowo:
dowolna polewa czekoladowa
posiekane migdały
Wierzch ciasta można dowolnie udekorować np polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz