Składniki:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Prostokątną foremkę 21x32 cm (zmierzony spód foremki) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec zebrać ciasto z samego dna miski i delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 35 - 40 minut. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 2 części.
Masa chałwowa:
50 dag serka mascarpone
60 dag śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
50 dag chałwy o smaku waniliowym
2-3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Wykonanie:
Chałwę rozdrobnić widelcem. Serek mascarpone przemieszać łyżką (można też przez chwilę zmiksować mikserem na małych obrotach). Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać serek. Na koniec dodać rozdrobnioną chałwę, oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Wymieszać.
Masa śmietanowa:
50 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki żelatyny
Wykonanie;
Wykonanie;
Śmietanę ubić z cukrami, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Przełożenie ciasta:
Przełożenie ciasta:
- biszkopt
- masa chałwowa
- biszkopt
- masa śmietanowa
- wierzch można posypać czekoladą lub kakao
Smacznego!
O kurcze. To musi być dobre ciacho... No wszystko co jest z tym niestety kalorycznym serkiem jest takie dobre! Smutne ale prawdziwe ! :(
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam oczywiście do siebie! ;)
Świetny ten biszkopcik musi być:)
OdpowiedzUsuńJadłam podobne smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuń