Składniki:
7 jaj
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, dodać żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na dużą blachę, piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.
Ciasto orzechowe:
5 białek
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać miód, mąki połączone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 50 minut.
Krem:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
5 żółtek
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
1 kieliszek wódki
Wykonanie:
Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu 2,5 godz, a następnie wystudzić. W rondelku dokładnie wymieszać żółtka z cukrem, mąką oraz mlekiem, i cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy masa zagotuje się i zgęstnieje, przykryć ją i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z niewielką ilością cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec cały czas ucierając dodać alkohol.
Przełożenie ciasta:
- pierwszy blat ciasta
- połowa kremu
- biszkopt orzechowy
- skondensowane mleko
- druga połowa biszkoptu
- druga połowa kremu
- starte orzechy
Smacznego!
Musiało smakować wybornie! Uwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale wykonanie to już zupełnie inna bajka. Dla zaawansowanych :)
OdpowiedzUsuńTo wbrew pozorom bardzo proste ciasto. Zachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJaki Snickers:) Zjadłbym:)
OdpowiedzUsuń