Ten przepis mam już od dawna, nawet już nie wiem skąd. Ponieważ w spiżarni leżało od dawna większość składników, więc postanowiłam przypomnieć domownikom jego smak. Zniknęło bardzo szybko. Polecam i wam przypomnieć sobie stare maki.
Warstwa I
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez pół godziny. oziębić w lodówce po czym rozwałkować i wyłożyć na blaszce 21x32.
- Warstwa II
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Twaróg zemleć 3 razy. Składniki na masę serową połączyć, masło rozpuścić, dodawać po trochę wszystkie składniki i ucierać aż będzie gładka masa. Wyłożyć na ciasto.
- Warstwa III
- Owocowa:
- 1 puszka brzoskwiń lub ananasów
.
Wykonanie:
Ananasy lub brzoskwinie osączyć pokroić w plastry i rozłożyć na warstwie serowej.
- Warstwa IV
- Masa makowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki maku
- 5 białek
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dkg wiórek kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Wykonanie:
- Mak sparzyć i przemielić przez maszynkę, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z makiem. Należy dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na warstwę owocową a następnie na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta na grubych otworach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. na ok. godz. Upieczone i wystudzone cisto możemy posypać cukrem pudrem .
- Smacznego!
Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje :D
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
OdpowiedzUsuńLubię to połączenie
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń