Strony

piątek, 9 stycznia 2015

Sero-makowiec z owocami

Ten przepis mam już od dawna, nawet już nie wiem skąd. Ponieważ w spiżarni leżało od dawna większość składników, więc postanowiłam przypomnieć domownikom jego smak. Zniknęło bardzo szybko. Polecam i wam przypomnieć sobie stare maki.











Warstwa I


  •  Ciasto:









Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez pół godziny. oziębić w lodówce po czym rozwałkować i wyłożyć na blaszce 21x32.

  • Warstwa II

  • Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła










Wykonanie:

Twaróg zemleć 3 razy. Składniki na masę serową połączyć, masło rozpuścić, dodawać po trochę wszystkie składniki i ucierać aż będzie gładka masa. Wyłożyć na ciasto.


  • Warstwa III

  • Owocowa:

  • 1 puszka brzoskwiń lub ananasów




.

Wykonanie:

Ananasy lub brzoskwinie osączyć pokroić w plastry i rozłożyć na warstwie serowej.

  • Warstwa IV

  • Masa makowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki maku
  • białek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • Wykonanie:

  • Mak sparzyć i przemielić przez maszynkę, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z makiem. Należy dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na warstwę owocową a następnie na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta na grubych otworach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. na ok. godz. Upieczone i wystudzone cisto możemy posypać cukrem pudrem .

  • Smacznego!

4 komentarze: