Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
6 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
Wykonanie:
Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka lekko wciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 st. C.
Składniki na krem:
kostka masła lub margaryny
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
Wykonanie:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Składniki na polewę:
1/2 kostki margaryny
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Wykonanie:
Do garnka wsypać cukier puder, kakao, dodać 2 łyżki wody i margarynę. Zagotować, wystudzić.
Przełożenie ciasta:
- ciasto
- krem
- polewa
Smacznego!
Fale dunaju kojarzą mi się z moją mamą :) ah
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to się stało, że nie piekłam jeszcze tego ciacha. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWSPANIALE WYGLĄDA!! TEŻ DAWNO NIE ROBIŁAM;) ZAPRASZAM NA'' TORCIK PTYSIOWY Z JEŻYNAMI I MASCARPONE'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/tort-ptysiowy-z-jezynami-i-dwoma-kremami.html
witam serdecznie,na jakiej wielkości blache są składniki?chce zrobić w takiej 21x38 i zastanawiam się czy nie zrobić z 1,5 porcji
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńJa robiłam na blaszce 21x32 ale sądzę że na tak dużą blaszkę 1,5 porcji będzie ok.
Czy koznampominac olejek rumowyn? Sttasznie go akurat nie lubie
OdpowiedzUsuńCzy m8zna pominac olejek rumowy ? Mozna dac np waniliowy
OdpowiedzUsuńO oczywiście że możesz, ja zawsze pomijam nietolerowane zapachy a w zamian dodaję te które lubię :-)
OdpowiedzUsuńO oczywiście że możesz, ja zawsze pomijam nietolerowane zapachy a w zamian dodaję te które lubię :-)
OdpowiedzUsuń