Strony

piątek, 30 maja 2014

Rolada boczkowa

Od czasu do czasu lubię przygotować jakąś domową wędlinę do kanapek. Jakiś czas temu kupiłam spory płat surowego boczku, przyprawiłam go według własnego smaku, a następnie upiekłam.








Składniki:

1,5 - 2 kg surowego boczku
4 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
sól
pieprz
dratwa do związania

Wykonanie:

Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy wędlina jest całkiem zimna.

Smacznego!


Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz