Dziś dorzucam przepis na domowy miód z mniszka lekarskiego. Zastosowanie ma różne, a to do herbaty na przeziębienie, a to do ciasta. Więc kiedy kwitnie mlecz zbieram go w słoneczny dzień i robię sobie domowy miodek.
A oto składniki potrzebne do wykonania domowego miodu:
400 kwiatów mniszka lekarskiego
3 szklanki wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru
Wykonanie:
Wodę zagotować wraz z kwiatami i kwaskiem cytrynowym. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie z kwiatów wydusić płyn. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Do płynu dodać 1,5 kg cukru i całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godziny. Następnie płynny gorący miód przelać do małych wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować za rok jak się rozkwitał
OdpowiedzUsuń