Biszkopt ciemny:
9 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masa jajeczną.
Masa krówkowa:
1 puszka masy krówkowej
20 dag masła
2 łyżki mocnej kawy
40 dag białych bezików
Wykonanie:
Masło spienić, a następnie po woli dodawać masę krówkową. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę.
Masa śmietanowa:
800 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem, gdy ubita dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklanki wody.
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu kwaskowego
Przełożenie ciasta:
Biszkopt
powidło śliwkowe
masa krówkowa
beziki
masa śmietanowa
biszkopt
wygląda pysznie:) zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńMmm, same pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż