Ten sernik zaczerpnięty z książki siostry Anastazji bardzo nam posmakował. I nawet tym, którzy nie przepadają za rodzynkami, zjedli go ze smakiem.
Ciasto:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa:
1,5 kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
30 dag margaryny
20-25 dag suszonych śliwek
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do sera, dodając pokrojone w ćwiartki śliwki suszone.
Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać masę serową. Piec 1 godz. w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie zapiec w piekarniku.
Piana:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodają cukier.
Smacznego!
Ciekawy przepis,wypróbuję go na święta,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń