Strony

czwartek, 12 grudnia 2013

Zakwas na barszcz wigilijny

Nie piekę ciast bo to jeszcze za wcześnie, ale za to dziś przygotowałam buraki na zakwas. Taki gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Więc kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzę go i zleję do butelek, a później wykorzystam do przygotowania barszczyku wigilijnego.







Składniki:

2 kg buraków
6 ząbków czosnku
kromka chleba razowego ( przygotowanego na naturalnym zakwasie, bez drożdży )
1,5 łyżki soli
6 liści laurowych
garstka ziela angielskiego

Wykonanie:

Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liśćmi i zielem. Następnie zalewamy taką ilością przegotowanej wody z solą, by przykryła buraki. Dodajemy chleb owinięty w gazę ( nie rozpuści się). Słój przykrywamy gazą lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach ze słoika wyjmujemy chleb, a klarowny zakwas przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


1 komentarz: