Kolejne ciasto jakie gościło na moim świątecznym stole to Kokietka. Zdecydowałam się na to właśnie ciasto, (ponieważ jak już wcześniej wspominałam), otrzymałam masę makową od firmy Helio. Jest to bardzo pyszne i ładnie się prezentuje. Polecam!
Składniki:
Składniki:
Ciasto miodowe:
1 jajo
1 szklanka mąki
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
¼ kostki margaryny
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy, upiec.
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, potem delikatnie wmieszać proszek i mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180°C.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, potem delikatnie wmieszać proszek i mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180°C.
Masa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła
Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dusić z masłem, potem wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i chwilę prażyć. (Ja użyłam jabłek ze słoika).
Masa serowa:
0,5 kg serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)
2 czerwone galaretki
Wykonanie:
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.
Masa makowa:
1 puszka masy makowej z bakaliami ok. 90 dag ( u mnie firmy Helio)
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Wykonanie:
Rozpuszczoną galaretkę w ¼ szklanki wody wymieszać z masą makową.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu
Przełożenie ciasta od dołu:
ciasto miodowe
masa jabłkowa
masa makowa
biszkopt
masa serowa
brzoskwinie pokrojone w plasterki
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Robiłam to ciasto - bardzo mi smakowało!
OdpowiedzUsuńNam również smakowało:)
UsuńJejku ile to ciasto ma pysznych warstw! Świetnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńŁał, ależ wysokie. I tyle warstw! Wygląda odjazdowo :)
OdpowiedzUsuń