Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
1 mała czerwona cebula
1 kwaśne jabłko
1-2 łyżki octu
sól
pieprz
3-4 jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Kapustę czyścimy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy. Oczyszczoną cebulę kroimy w drobne piórka. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę posypujemy solą i dłonią ugniatamy aż puści sok i zmięknie, dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłko.Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy i doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem.
Smacznego!
pycha:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo dotychczas po Wielkopolsku czerwoną kapustę robiłam tylko na ciepło. Sądząc po składzie będzie to jedna z moich ulubionych surówek.
OdpowiedzUsuńczym domyć dłonie
OdpowiedzUsuńNajlepiej kwaskiem cytrynowym lub octem,
UsuńJak dla mnie bardzo dobra, tylko osobiście zamieniłem ocet na sok z lemonki...
OdpowiedzUsuńJa akurat wtedy nie miałam soku z cytryny, ale też robię z sokiem :)
Usuń