Składniki:
30 dag mąki żytniej razowej
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 litr maślanki
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić rozczyn, przykryć przykrywką, obłożyć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Dodatkowo:
80 dag mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
2 dag drożdży
5 dag ziaren słonecznika
3 dag otrąb 4 zbóż
Wykonanie:
Do rozczynu dodać pokruszone drożdże, sól otręby oraz partiami mąkę. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem keksówek 11 na 30 i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok 1-1,5 godziny w 180 st. C.
Smacznego!
Anetko, fajny przepis. Chlebek wygląda pysznie i do tego te bogactwo wszystkich ziaren. Coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
pyszny domowy chlebek:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Właśni mi spleśniał zakwas (chlip chlip), więc dopóki nowy nie nabierze mocy na pewno się skusze na Twój przepis :) Chleb wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny chleb na maślance i rzeczywiście pamiętam, że wychodził bardzo smaczny :) A ostatnio jakoś zaniechałam tego i piekę tylko na wodzie;)
OdpowiedzUsuńChlebek jest pyszny dzisiaj go upiekłam.Bedzie często gościł na naszym stole.Polecam.
OdpowiedzUsuń