Dziś kolejne jak zwykle szybkie ciasto. Tym razem o smaku kawowym. Dodatek kawy cappuccino nadaje mu wyjątkowy niepowtarzalny smak. Niestety zdjęcie nie jest najlepszej jakości, lecz było pieczone na dzień nauczyciela i nie miałam możliwości robić sesji zdjęciowej. Lecz mimo to polecam do wypróbowania.
Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masty delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec.
Krem cappuccino:
1,5 margaryny
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
5 łyżek cappuccino
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, mąki, cukru oraz kawy ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem.
Bita śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, a następnie połączyć z żelatyną
Przełożenie ciasta:
biszkopt- masa cappuccino- śmietana- kakao
Smacznego!
Ciasto super. jeśli smakuje tak samo jak wygląda to rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie,
UsuńPozdrawiam :)
Cappuccino lubię bardzo, również w formie ciasta :)
OdpowiedzUsuń