Ciasto:
40 dag mąki
1 margaryna
8 dag cukru pudru
3 żółtka
olejek pomarańczowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz proszkiem, dodać margarynę i wszystko posiekać. Na koniec dodać żółtka oraz olejek, zagnieść ciasto i na 30 minut włożyć ciasto do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciasto na blaszkę.
Masa serowa:
1 kg białego sera
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka oraz ser i nadal ucierać, następnie dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Gotową masę serową wylać na ciasto.
Dodatki:
80 dag agresto-porzeczki
4 białka
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Porzeczki umyć odsączyć, usunąć szypułki i wyłożyć na masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika i podpiec. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dokładnie ubić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Sernik ponownie wstawić do piekarnika i upiec.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz