Dziś polecam ogórki w słodko-pikantnej zalewie. Są przepyszne w smaku i po prostu zajadam się nimi.
Do przygotowania ogórków w zalewie curry potrzebowałam:
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soli
Wykonanie:
Zagotować wodę z cukrem i octem i do gorącej zalewy dodać: curry, słodką paprykę, pieprz oraz sól.
2,5 kg ogórków
3 średnie cebule
Oczyszczone ogórki kroimy na ćwiartki, bądź ósemki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i mieszamy. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i odstawiamy na 3 godziny, aby ogórki puściły sok. Następnie nakładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!
Zrobiłam część z ogórków, a część z cukinią. Zalewa ma smak który uwielbiam. Dzięki za przepis. Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ten smak ale z cukinią jeszcze nie robiłam i jeżeli będę ją miała to na pewno też spróbuję.
Usuńsa przepyszne
OdpowiedzUsuńZaraz wypróbuję. Wyglądają apetycznie. Mam nadzieję,że moim będzie smakowało. Ślicznie dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwsze słoiczki, właśnie robię następne,ale ja do tej pory szatkowałam ogórasy, poza tym ciekawy pomysł z tą cukinią, ciekawe jaki to będzie smak, w tamtym roku zrobiłam cukinię kiszona i konserwową i co ????konserwową rozdałam a na kiszoną tylko ja się połasiłam, na jeden słoik bo choć nie była zła to potem urodziłam dziecko i karmiłam i znowu rozdałam:( taki zonk
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńheh zrobilismy z zonką ... ile na efekt czekac ? tydzien ? i mozna konsumowac ?
OdpowiedzUsuńMyślę że aż tygodnia nie trzeba będzie czekać :)
UsuńPrzepis świetny, ogórki pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie. Czy ocet który mam użyć do tego przepisu ma być 10% czy może mam go rozcieńczyć na np,: 6% ?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z 10% octu i są ok. :)
UsuńWitam, chciałam się dowiedzieć, czy ocet, który mam użyć w tym przepisie jest 10% czy może mam go rozcieńczyć na np.: 6% ?
OdpowiedzUsuńMa być 10% ocet :)
Usuń