Strony

czwartek, 6 czerwca 2013

Rabarbarowy zawrót głowy

Oto bardzo pyszne ciasto rabarbarowe. Przepis pochodzi ze starej książeczki ciasta na stół. Upiekłam je na blaszce do tarty, więc do przygotowania ciasta zwiększyłam proporcję o połowę. Masę budyniową i nadzienie rabarbarowe pozostawiłam w niezmienionych proporcjach i było w sam raz ani za dużo ani za mało. Zniknęło jak zwykle błyskawicznie.







Kruche ciasto:

15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dog cukru
1 jajko
10 dag masła

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodając cukier oraz jajko, a następnie zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie, podciągając brzegi do góry na wysokość | ok. 2 centymetrów i schłodzić w lodówce.

Masa

300 ml mleka
10 dag cukru
budyń waniliowy na pół litra mleka
250 ml gęstej śmietany.

Mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w kilku łyżkach wody i wlać na gotujące się mleko. Następnie, cały czas mieszając, wiać śmietanę. Masę wyłożyć na ciasto w formie. Tak przygotowane ciasto piec ok. 50 minut, w temp. 175°C, a po upieczeniu wystudzić.

Nadzienie:

50 dag rabarbaru
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny,
125 ml syropu z malin
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru.

Rabarbar umyć, pokroić w 3-centymetrowe kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać 200 ml wody, cukier, syrop malinowy oraz sok z cytryny i dusić kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się rabarbaru. Po zagotowaniu mus schłodzić w lodówce i pozostawić go tam aż zacznie tężeć. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzone ciasto i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Akcja rabarbar - IV edycja
Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze: