Kolejne super pyszne ciasteczka, którymi nie powstydzi się żadna gospodyni . Są bardzo ładne i przepyszne. W pieczeniu i dekoracji pomaga mi moja córcia a i w zjadaniu również.
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag tłuszczu (masło i margaryna)
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3-4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z wymienionych składników zarobić ciasto. Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem. Nałożyć cienką warstwą ciasto i wyrównać. Piec na złoty kolor.
Masa:
1/2 l mleka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mielonych orzechów
4-5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki spirytusu
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z utartym masłem i orzechami. Zaostrzyć spirytusem.
Nakładać masę do orzecha tak by lekko wystawała. Przykryc drugą połową orzecha. Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Słodkie!
OdpowiedzUsuńMam na myśli to, że uroczo wyglądają, bo co do smaku- nie ma dyskusji- muszą być przesłodziutkie :)
http://dariawkuchni.blogspot.com/