Jedni nazywają go Królewcem inni Leonem, a tak naprawdę to niema większego znaczenia jak się nazywa. Najważniejsze że jest bardzo ładny i pyszny. Z pewnością można go upiec na święta czy na komunię oraz inne uroczystości rodzinne.Nie zaszkodzi upiec również bez okazji bo przecież nie jest zbyt skomplikowany w wykonaniu, to tylko tak wygląda.
Ciasto miodowe
składniki:
300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 całe jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki miodu
2 łyżki śmietany
wykonanie:
Z podanych składników zrobić ciasto. Dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwile do lodówki . Upiec dwa jednakowe placki .
Biszkopt:
5 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku
1 łyżka octu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem. Dodać żółtka rozmieszane z octem, olej mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec na tej samej blaszce co ciasto kruche.
Krem budyniowy:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (margaryny)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem.
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona
Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić,wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Jabłka podzielić na 2 części i każdej dodać inną galaretkę.
Przełożenie ciasta:
1 placek miodowy
2 krem budyniowy
3 masa jabłkowa
4 krem budyniowy
5 biszkopt
6 krem budyniowy
7 masa jabłkowa
8 krem budyniowy
9 placek miodowy
ja znam to ciasto pod nazwą Łowiczanka, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńmmm pychotka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Od lat w mojej rodzinie piekło się "królewicza" ale bez kolorowej warstwy jabłkowej.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda bardzo ładnie i na pewno jest pyszne!
jak dokładnie robi się tą masę jabłkową-mam problem,czy galaretkę wlewamy gorącą do jabłek?
OdpowiedzUsuńTo niema znaczenia jaką galaretkę dodamy, jeżeli gorącą to po prostu dłużej będziemy studzić jabłka.
OdpowiedzUsuń