Strony

środa, 8 maja 2013

Ciasto Królewiec

Jedni nazywają go Królewcem  inni Leonem, a tak naprawdę to niema większego znaczenia jak się nazywa. Najważniejsze że jest bardzo ładny i pyszny. Z pewnością można go upiec na święta czy na komunię oraz inne uroczystości rodzinne.Nie zaszkodzi upiec również bez okazji bo przecież nie jest zbyt skomplikowany w wykonaniu, to tylko tak wygląda.


Ciasto miodowe

składniki:

300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 całe jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki miodu
2 łyżki śmietany

wykonanie:

Z podanych składników zrobić ciasto. Dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwile do lodówki . Upiec dwa jednakowe placki .

Biszkopt:

5 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku
1 łyżka octu

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem. Dodać żółtka rozmieszane z octem, olej mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec na tej samej blaszce co ciasto kruche.

Krem budyniowy:

1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (margaryny)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem.

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona

Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić,wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Jabłka podzielić na 2 części i każdej dodać inną galaretkę.


Przełożenie ciasta:

1 placek miodowy
2 krem budyniowy
3 masa jabłkowa
4 krem budyniowy
5 biszkopt
6 krem budyniowy
7 masa jabłkowa
8 krem budyniowy
9 placek miodowy



5 komentarzy:

  1. ja znam to ciasto pod nazwą Łowiczanka, pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pychotka :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od lat w mojej rodzinie piekło się "królewicza" ale bez kolorowej warstwy jabłkowej.
    To ciasto wygląda bardzo ładnie i na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dokładnie robi się tą masę jabłkową-mam problem,czy galaretkę wlewamy gorącą do jabłek?





    OdpowiedzUsuń
  5. To niema znaczenia jaką galaretkę dodamy, jeżeli gorącą to po prostu dłużej będziemy studzić jabłka.

    OdpowiedzUsuń